- νεκρομαντεία
- Mαντική τεχνική, στην οποία ο χρησμός λαμβάνεται από έναν νεκρό, την επέμβαση του οποίου επικαλούνται οι άνθρωποι κατά διάφορους τρόπους· οι αρχαίοι την έλεγαν και νεκυομαντεία, από τη λέξη νέκυια, που σήμαινε τη σχετική μαγική τελετή.
Κλασικό παράδειγμα ν. είναι η επίκληση του πνεύματος του Δαρείου στους Πέρσες του Αισχύλου. Επίσης πρέπει να γίνει αναφορά στην 11η ραψωδία της Οδύσσειας (την επονομαζόμενη νέκυια), όπου περιγράφεται η κάθοδος του Οδυσσέα και των συντρόφων του στον Άδη για τους ίδιους μαντικούς λόγους.
Πολλές φορές ο όρος επεκτείνεται και σε άλλες μαντικές πράξεις, που δεν περιλαμβάνουν την επίκληση νεκρού. Ωστόσο ο όρος διατηρεί πάντοτε αρνητική χροιά, γι’ αυτό και η πρακτική της ν. συγκαταλέγεται στη μαύρη μαγεία. Η ν. διαφέρει από τις άλλες μαντικές τεχνικές που βασίζονται στην παρατήρηση των σημείων, στην απευθείας έμπνευση εκ μέρους μιας θεότητας κλπ. Τα μαντεία της αρχαιότητας, στα οποία τον χρησμό έδινε ένας ήρωας (που ήταν αντικείμενο λατρείας), έχουν κάποια σχέση με τη ν. με τη στενή ετυμολογική σημασία της. Η ν., που είναι πολύ διαδεδομένη στους διάφορους πολιτισμούς, χρησιμοποιείτο ευρύτατα στον Μεσαίωνα και απαντάται σποραδικά και στις σύγχρονες λαϊκές παραδόσεις.
* * *η (ΑΜ νεκρομαντεία)η μαντεία με επίκληση τών ψυχών τών νεκρών για ανακάλυψη κρυμμένων αντικειμένων και γνώση τών μελλόντων.[ΕΤΥΜΟΛ. < νεκρ(ο)*- + μαντεία (< μαντεύω)].
Dictionary of Greek. 2013.